SUBCATCH – De app die beschrijft wat je niet hoort!
Subcatch zorgt ervoor dat ook dove en slechthorende mensen kunnen genieten van films in de bioscoop.
Documenten speciaal voor bioscopen en filmtheaters:
Infosheet bioscopen (kleur)
Infosheet bioscopen (wit)
Earcatch & Subcatch Handleiding voor bioscopen
Logo's
Download hier de Subcatch-logo's (inclusief richtlijnen).
Download hier het CC-logo (closed captions, ondertiteling).
Foto's
Wij hebben foto's beschikbaar ter promotie van Subcatch (en Earcatch). Deze zijn rechtenvrij te gebruiken bij vermelding van Subcatch/Earcatch.
Download hier de foto's van Subcatch en Earcatch in de bioscoop.
Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT): info@savt.nl.
Wat is Subcatch?
De app bevat speciale ondertiteling voor Nederlandstalige bioscoopfilms en documentaires, waardoor ook dove en slechthorende mensen deze kunnen volgen. Het bijzondere van de technologie van de app is dat de gebruiker de film of documentaire bij elke vertoning in elke bioscoop of filmtheater kan gebruiken via een smartphone of tablet. Zowel de app als de ondertiteling is gratis beschikbaar voor de gebruiker.
Waarom Subcatch?
Er zijn in Nederland ongeveer 1,3 miljoen doven en slechthorenden die met alles in de samenleving mee willen kunnen doen en dus ook graag het culturele aanbod tot zich willen kunnen nemen. Nederlandstalige films in de bioscoop zijn echter niet toegankelijk voor hen. Ze kunnen de dialogen niet volgen en missen geluiden die relevant zijn voor het verhaal. Hiervoor biedt Subcatch speciale ondertiteling, die behalve de dialogen ook benoemt welk personage aan het woord is en de sfeer van de muziek en belangrijke geluiden beschrijft. Door Subcatch kan nu ook deze groep mensen samen met familie en vrienden genieten van nieuwe Nederlandstalige films.
Hoe werkt het?
Subcatch biedt met toepassing van nieuwe technologie een effectieve oplossing voor het aanbieden van ondertiteling in de bioscoop via smartphone of tablet. Door te luisteren naar het geluid van de film is Subcatch in staat te synchroniseren, waardoor de ondertiteling automatisch met de film meeloopt.
Status
Subcatch is tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) in 2019 gelanceerd. Inmiddels is er vanuit het Nederlands Filmfonds een verplichting voor producties die van hen een financiële bijdrage ontvangen om speciale ondertiteling voor doven en slechthorenden te maken. Dit betekent dat er voor steeds meer Nederlandse films die in de bioscoop draaien speciale ondertiteling beschikbaar is. Eerder werd ondertiteling voor doven en slechthorenden pas beschikbaar voor de doelgroep wanneer de film op DVD, Video On Demand of televisie verschijnt. Met Subcatch wordt de ondertiteling beschikbaar gemaakt vanaf het moment dat de film in de bioscoop in première gaat.
Ook voor Engelstalige films komt steeds vaker ondertiteling voor doven en slechthorenden beschikbaar. Hiervoor zal Subcatch ook uitkomst gaan bieden.
Subcatch is ontwikkeld door Soundfocus en wordt beheerd door Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT). De app is ontwikkeld met de technologie van de succesvolle app Earcatch, en is daarmee de langverwachte tegenhanger voor mensen met een auditieve beperking.